Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Ελένη Μπακογεώργου, Η ισχυρή μύτη του Νέστορα Ασημομύτη

Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη, Συλλογή Σπουργιτάκια, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2013 (από 6 ετών)

 
 
Ο Νέστορας Ασημομύτης είναι ένας γηραιός τυφλοπόντικας που ζει σ’ ένα υπόγειο διαμέρισμα στην Αθήνα και φημίζεται για την ικανότητά του να λύνει μυστήρια. Με μεγάλη πείρα ζωής και σοφία, εξ ου και το όνομα Νέστορας, αλλά και κουβαλώντας τη μάλλον ανυπόστατη φήμη ότι η εξαιρετικά ευαίσθητη μύτη του τον οδηγεί στην επίλυση δύσκολων υποθέσεων, εξ ου και Ασημομύτης, το τετραπέρατο τρωκτικό καταπιάνεται στο πρώτο αυτό βιβλίο της Ελένης Μπακογεώργου με τρία διαφορετικά μυστήρια: με την απώλεια ενός εμβληματικού σκήπτρου, με την εμφάνιση κάτι αλλόκοτων κόκκινων πυγολαμπίδων σε μια παιδική κατασκήνωση και με την αποκάλυψη του συστατικού που κάνει καυτερά τα ραπανάκια.
Οι λύσεις που θα δοθούν στα μυστήρια είναι αναπάντεχες, όπως και οι μάλλον ανορθόδοξες μέθοδοι του κύριου Νέστορα. Ο ήρωάς μας έχει τον τρόπο να μας εκπλήσσει, όπως και η δημιουργός του, για την οποία το κάθε μυστήριο είναι ουσιαστικά το πρόσχημα για να μιλήσει για άλλα, μεγάλα «μυστήρια» της ζωής: όπως τα αισθήματα ευγνωμοσύνης για μια καλή σου πράξη, που τα βρίσκεις μπροστά σου με τη μορφή ανταπόδοσης σε μια δύσκολη στιγμή· ή το παρελθόν, ιδωμένο μέσα από το πρίσμα του παρόντος· τη σχέση μαθητείας ανάμεσα στο δάσκαλο και στον μαθητευόμενό του· και την αγάπη, που είναι το αλατοπίπερο της ζωής. Οι αναδρομές στο παρελθόν, κυρίως στην προαιώνια έχθρα τυφλοποντίκων και αρουραίων και σε προσωπικές αναμνήσεις του κεντρικού ήρωα, αποτελούν το έδαφος στο οποίο φύονται τα μυστήρια που καλούνται να λύσουν ο κύριος Νέστορας και ο νεαρός βοηθός του, ενώ παράλληλα προσδίδουν χαρακτήρα ενότητας και συνέχειας στις τρεις ιστορίες.
Είναι αλήθεια πως οι ιδιότυπες μέθοδοι του ποντικοανιχνευτή μας ίσως να ξενίσουν σε ένα δυο σημεία της πρώτης ιστορίας τους μικρούς αναγνώστες. Στη δεύτερη και στην τρίτη πάντως τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους μέσα από μια αβίαστη, ευχάριστη αφήγηση, που δένει αρμονικά με τη χαριτωμένη, εκφραστική εικονογράφηση της Ελίζας Βαβούρη, η οποία με πειστικό τρόπο δίνει μορφή στον ήρωα και υπόσταση στον κόσμο του.   
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου