Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Αντώνης Δημητρακόπουλος, Δροσοσταλίδα

Εικονογράφηση: Έρση Σπαθοπούλου, Ίκαρος, Αθήνα 2012 (από 4 ετών)

 

 
Μια ποιητική ιστορία περιπλάνησης, εσωτερικής αναζήτησης και πορείας προς την αυτογνωσία: Μια μικρή ψιχάλα χορεύει στα σύννεφα, ταξιδεύει στη χώρα της βροχής, περιπλανιέται στους αιθέρες, αναπαύεται πάνω σε φυλλαράκια και μπουκάλια που ταξιδεύουν στα νερά, παίζει με κύματα και αφρούς, κι ωστόσο, αν και αιώνια, παντοτινή, άφθαρτη, δεν ξέρει ποια είναι, πώς τη λένε. Μόνο όταν βρει απάντηση στο ερώτημά της θα κατανοήσει και το λόγο του αέναου ταξιδιού της στον κόσμο και στο χρόνο.
 
Το βιβλίο του Αντώνη Δημητρακόπουλου είναι μια βουτιά στην ομορφιά της ζωής. Άλλοτε κυνηγώντας την ηρωίδα του στην απεραντοσύνη του ουρανού, στο πλήθος των νεροσταγόνων ή στην αχανή θάλασσα, κι άλλοτε ζουμάροντας σε μια απειροελάχιστη λεπτομέρεια, όπως μια σταγονίτσα σκαλωμένη στο φελλό ενός μπουκαλιού, ο συγγραφέας πετυχαίνει να μας χαρίσει ένα βιβλίο γεμάτο κίνηση, ρυθμό, χρώματα, εικόνες, εναλλασσόμενα συναισθήματα. Η απλότητα και φυσικότητα της γλώσσας, που σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με την απλοϊκότητα ή τη διδαχή, του επιτρέπει να δώσει ποιητική διάσταση σε φαινομενικά άχαρα τεχνικά ζητήματα (ο αέναος κύκλος του νερού, η εξάτμισή του), ξεφεύγοντας από την πεζότητα λογικών ερμηνειών και εξηγήσεων. Όσο για την επανερχόμενη ερώτηση της δροσοσταλίδας του, λειτουργεί ως σταθερό αφηγηματικό μοτίβο που δίνει υπόσταση και βάθος στην περιπλάνησή της, κλιμακώνοντας ταυτόχρονα την αγωνία του αναγνώστη ως το αποκαλυπτικό τέλος.
 
Η Έρση Σπαθοπούλου εικονογραφεί εμπνευσμένα την ηρωίδα του βιβλίου, δίνοντάς της μια διάφανη υδάτινη νεραϊδένια μορφή, κάποιες φορές κατορθώνοντας να αιχμαλωτίσει στην εικόνα την αέναη κίνησή της και παίζοντας με τα χρώματα και τους τόνους, ανάλογα με την ώρα, το περιβάλλον, ακόμα και τη διάθεση.
 
Για να είμαι ειλικρινής, αυτό το βιβλίο θα 'θελα πολύ να το δω να ζωντανεύει σε ταινία κινουμένων σχεδίων. Όπως κι ένα ακόμα παραμύθι που έγραψε ο Αντώνης Δημητρακόπουλος, μια ερωτική ιστορία που διαδραματίζεται σε μια τυπωμένη σελίδα και που είναι σίγουρο πως, άπαξ και το διαβάσετε, θα σας κάνει να δείτε με πολύ διαφορετικό τρόπο οποιοδήποτε κείμενο πέσει στα χέρια σας!
 
Απολαύστε τη μικρή ιστορία αγάπης μιας τελείας κι ενός κόμματος στο βίντεο που ακολουθεί, ντυμένη με τη μουσική του Philip Glass:
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου