Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Isol, Νοτούρνο - Συνταγές για όνειρα


Μετάφραση από τα ισπανικά: Μαργαρίτα Μέλμπεργκ, Εκδόσεις Μάρτης, Αθήνα 2015
 


Το βιβλίο για το οποίο γράφω σήμερα δεν ξέρω αν είναι μόνο βιβλίο ή παιχνίδι ή ίσως και κάτι άλλο. Όπως και δεν είμαι σίγουρη αν είναι ένα βιβλίο για παιδιά, για μεγάλους ή και τα δυο. Γιατί το Νοτούρνο – Συνταγές για όνειρα της Isol είναι μοναδικό, ιδιαίτερο, αναπάντεχο, ευρηματικά ανατρεπτικό. Σαν όνειρο κι αυτό. 

Όχι πάντως από κείνα τα βαρετά όνειρα, που σε κάνουν να νιώθεις τη νύχτα σου χαμένη. Από τα άλλα, τα περιπετειώδη, τα πολυεπίπεδα, εκείνα που παίζουν κρυφτό μες στο μυαλό σου ή επιμένουν να σου αποκαλύπτουν ένα θραύσμα μόνο ή μια σκιά, άλλοτε υπόνοια κι άλλοτε καμουφλάζ της αληθινής τους υπόστασης.

Σε αυτό τον συνοπτικό πλην χορταστικό τσελεμεντέ ονείρων θα συναντήσετε μια σειρά από εικόνες που περιγράφουν κάποιο όνειρο, ή έστω την επιφανειακή του εκδοχή. Φωτίζοντας καθεμιά από τις εικόνες αυτές, θα δείτε να αναδύεται μια άλλη, τελείως διαφορετική, συχνά ανατρεπτική σε σχέση με την ορατή, την προφανή. 
Αποκαλύπτοντας κρυφούς φόβους, άγνωστες επιθυμίες, μεταμφιεσμένα συναισθήματα, παραγνωρισμένες αλήθειες, μύχιες ελπίδες, αόρατες ρίζες, απρόσμενες –κι όχι κατ’ ανάγκη δυσάρεστες– ανατροπές. 

Ο μυστικός αυτός κόσμος, φιλοτεχνημένος με το γνωστό ύφος της Isol, συμφιλιώνει τον μικρό αναγνώστη με τον –συχνά τρομακτικό κι ακατανόητο– κόσμο των ονείρων, ιντριγκάροντάς τον να επιχειρήσει μια τολμηρή βουτιά επεμβαίνοντας δημιουργικά σ' αυτόν, ενώ με παιγνιώδη διάθεση καλεί τον ενήλικα να αυτοσαρκαστεί για όλες τις σκοτεινές κι αφανείς πλευρές της ύπαρξής του που παραμένουν καταχωνιασμένες στο υπέδαφος των ονείρων του. 

Έχοντας παίξει δεκάδες φορές με το βιβλίο αυτό παρέα με τα παιδιά μου, έχοντας ξανά και ξανά δει την προφάνεια να σβήνει για να δώσει τη θέση της στο φαινομενικά αόρατο και ανυπόστατο, χαμογελώντας με την αδιάλειπτα ειρωνική και παιγνιώδη διάθεση της δημιουργού, δεν μπόρεσα να μη δω αυτή τη σχέση ανατροπής να προεκτείνεται πέρα από το όνειρο, σ’ ένα σωρό ιστορίες, πλασματικές αλλά κι αληθινές. Στην τέχνη αλλά και στην ίδια τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου