Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Έλενα Αρτζανίδου, Πιάσε το τιμόνι, Γίγαντα,


Εικονογράφηση Γιώργος Χαλκιάς, Εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα 2017 (από 12 ετών)



Όταν ο πατέρας του εγκαταλείπει την οικογένειά του κι εξαφανίζεται λόγω χρεών, ο δεκαπεντάχρονος Αργύρης αναγκάζεται να πιάσει δουλειά σ’ ένα ψαροκάικο για να στηρίξει οικονομικά τη μητέρα και τη γιαγιά του. Αντιμέτωπος όχι μονάχα με τα χρέη αλλά και με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που έχει προξενήσει στη γιαγιά η αιφνίδια φυγή του πατέρα του, όπως και με τα απαξιωτικά σχόλια του κοινωνικού περίγυρου, ο μικρός το δέρμας –εξού και το παρατσούκλι Γίγαντας– αλλά με μεγάλα ψυχικά αποθέματα έφηβος θα βρει στο πρόσωπο του παλιού φίλου του πατέρα του και νυν εργοδότη του έναν πολύτιμο σύμμαχο που θα τον υπερασπιστεί και θα τον στηρίξει στα δύσκολα. Ένας εφηβικός έρωτας χωρίς την αναμενόμενη ανταπόκριση, ένας χαμένος θησαυρός και ο θρύλος που τον περιβάλλει έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ μιας καλοκαιρινής ιστορίας που εκτυλίσσεται στη Νίσυρο.

Πρωτοπρόσωπη αφήγηση που ξεδιπλώνεται απρόσκοπτα, ενδιαφέρουσα διαγραφή χαρακτήρων, ξεκάθαρα δομημένη πλοκή, που κλιμακώνεται σταδιακά, χωρίς να εκβιάζει λύσεις. Στα συν του μυθιστορήματος η αβίαστη μετατόπιση από την ηθογραφία και τον κοινωνικό προβληματισμό στην περιπέτεια. 

Το ευτυχές τέλος συνιστά μάλλον μια αχτίδα ελπίδας στο σκοτάδι παρά την πανάκεια για όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες του ήρωα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου