Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Ιούλιος, μια ζέβρα στην εποχή του Αδριανού


  • Γκάρι Νόρθφιλντ, Ιούλιος Ζέβρα: Στην αρένα με τους Ρωμαίους! μετάφραση Αργυρώ Πιπίνη, Εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα 2016 
  • Γκάρι Νόρθφιλντ, Ιούλιος Ζέβρα: Βαβούρα με τους Βρετανούς! μετάφραση Αργυρώ Πιπίνη, Εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα 2017






Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι; Ή έστω η ζέβρα στην αρένα; Θα το καταλάβετε αν διαβάσετε τα δυο βιβλία της σειράς Ιούλιος Ζέβρα. Όπου Ιούλιος ίσον ένας ριγέ κάτοικος Αφρικής που μισεί να τον λένε άλογο, βαθιά συναισθηματικός και αρκετά άτολμος, με έναν αδερφό που ακούει στο όνομα Βρούτος και που δε διακρίνεται από ευαισθησίες ανάλογες εκείνων του ήρωά μας. Η κακή στιγμή θα τα φέρει έτσι ώστε ο Ιούλιος να χαθεί με την υπόλοιπη οικογένειά του και να βρεθεί μαζί με άλλα ζώα αιχμάλωτος των Ρωμαίων. Έπειτα από ένα μακρύ και κοπιαστικό ταξίδι γεμάτο πρωτόγνωρες εμπειρίες, θα καταλήξει στη Ρώμη κι από κει στην αρένα, παλεύοντας για την ελευθερία και την επιβίωση τη δική του και των φίλων του… 

Αυτή πάνω κάτω είναι η υπόθεση του πρώτου βιβλίου της σειράς Ιούλιος Ζέβρα, Στην αρένα με τους Ρωμαίους! διά χειρός Γκάρι Νόρθφιλντ. Ένας ήρωας ευάλωτος όσο και συμπαθής, που μεταφράζει όσο αυθαίρετα μπορεί όλα τα μαγικά και πρωτόγνωρα που συναντά στο ταξίδι από την Αφρική στη Ρώμη – ο Ρωμαίος αξιωματικός με την περικεφαλαία, για παράδειγμα, είναι ο Άντρας Με Το Ψόφιο Πουλί στο Κεφάλι, οι κολόνες των κτιρίων είναι πέτρινα δέντρα κτλ. Μαζί του ένα αστείο τσούρμο αλλόκοτων ζώων –ένα γκρινιάρικο λιοντάρι, ένας ξερόλας αγριόχοιρος, μια χαζοχαρούμενη καμηλοπάρδαλη, μια φευγάτη αντιλόπη, ένας βίγκαν κροκόδειλος κι ένα τσαμπουκαλεμένο ποντίκι– συνθέτουν μια μοναδική παρέα που χαρίζει γέλιο με την παράδοξη ματιά της στον κόσμο και τις αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές της. Κείμενο και σκίτσα αλληλοσυμπληρώνονται ευχάριστα, παράγοντας δράση, χιούμορ και εξαιρετικά ενδιαφέροντες χαρακτήρες.




Στη Βαβούρα με τους Βρετανούς! ο Ιούλιος, καταξιωμένος πια μονομάχος, δέχεται την πρόταση του αυτοκράτορα Αδριανού για ένα «ταξιδάκι αναψυχής» ως τη Βρετανία παρέα με τη γνωστή παρέα των φίλων του. Ο αρχικός ενθουσιασμός θα μετατραπεί σε ανησυχία, καθώς το ταξίδι κάθε άλλο παρά χαλαρωτικό αποδεικνύεται, ενώ η γνωριμία του Ιούλιου τόσο με τους εκεί αντιπάλους του στην αρένα όσο και με άλλους ντόπιους θα του προσφέρει μια διαφορετική οπτική στα γεγονότα και μια γερή δόση αυτογνωσίας. 

Ο Νόρθφιλντ σε αυτό το δεύτερο βιβλίο απογειώνει τη δράση, χαρίζοντάς μας μια ιστορία γεμάτη απρόοπτα και ανατροπές, που όχι μόνο οδηγούν σε ένα μη προβλέψιμο φινάλε αλλά και δίνουν τροφή στις αναγνωστικές προσδοκίες μας για το τρίτο βιβλίο της σειράς. Κι αν ο Ιούλιος κι η παλιοπαρέα του θα σταθούν στο ύψος των ρόλων που τους καθιέρωσαν στο πρώτο βιβλίο, κάποιοι άλλοι χαρακτήρες από το παρελθόν της ηρωικής ζέβρας θα ξανάρθουν στο προσκήνιο, εκπλήσσοντάς μας με άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς τους.

Ένα απολαυστικό, ξεκαρδιστικό και αρκούντως πειραγμένο ταξίδι στα χρόνια του Αδριανού, συνοδευόμενο από χρήσιμες γλωσσικές και πραγματολογικές πληροφορίες στο τέλος των δυο τόμων, όπως κι από ένα ταχύρρυθμο μάθημα λατινικών αριθμών, χωρίς το οποίο είστε κυριολεκτικά χαμένοι, αφού η σελιδαρίθμηση και των δυο βιβλίων είναι αποκλειστικά και μόνο στα λατινικά.

Καλές αναγνώσεις και καλή νέα χρονιά σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου